Гончарні вироби із с. Дибинці у зібранні Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського: до питання атрибуції та реставрації

Стаття присвячена вивченню музейної колекції гончарних виробів, що походять із с. Дибинці на Київщині, яке славилося своїми гончарями ще з XVIII ст. і стало осердям гончарного центру, що об’єднав довколишні населені пункти. У статті наводиться повний перелік музейного зібрання, яке налічує 20 предм...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2021
Автор: Кондратенко, Н.Г.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК 2021
Назва видання:Сіверщина в історії України
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/181333
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Гончарні вироби із с. Дибинці у зібранні Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського: до питання атрибуції та реставрації / Н.Г. Кондратенко // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2021. — Вип. 14. — С. 372-377. — Бібліогр.: 13 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Опис
Резюме:Стаття присвячена вивченню музейної колекції гончарних виробів, що походять із с. Дибинці на Київщині, яке славилося своїми гончарями ще з XVIII ст. і стало осердям гончарного центру, що об’єднав довколишні населені пункти. У статті наводиться повний перелік музейного зібрання, яке налічує 20 предметів. Розглядаються морфологічні та типологічні особливості посуду. Найчисленнішу групу предметів становлять миски. Їх розподілено за формою та розміром. Усю колекцію також проаналізовано за типом декорування. Виокремлено групи посуду, прикрашені зображеннями тварин, рослин та геометричним орнаментом. Особливу увагу приділено питанню реставрації дибинського посуду співробітниками Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, спираючись на значну історичну цінність та високий експозиційний потенціал.