Академічний рух до незалежності України - Жулинський, М.Г. (Вісник НАН України, 2021)
Автор статті ділиться своїми спогадами про зародження громадсько-політичної організації «Народний рух України за перебудову», або просто Руху, в якому визначальну організаційну і програмотворчу роль відіграла українська наукова й творча еліта. Рух став головним рушієм демонтажу збанкрутілого комуністичного режиму та відродження державності України, набуття нею статусу незалежної, суверенної держави і значною мірою вплинув на визначення шляхів соціально-економічного розвитку і європейської інтеграції України.