Роль державних органів у становленні антарктичної станції "Академік Вернадський" - Гордєєв, А.Ю. (Вісник НАН України, 2021)
У статті наведено хроніку подій 1995–1996 рр., пов’язаних з офіційним переданням Україні британської антарктичної станції «Фарадей», організацією Першої української антарктичної експедиції та становленням української антарктичної станції «Академік Вернадський». Розглянуто науково-організаційні заходи державних органів щодо координації та забезпечення проведення антарктичних досліджень. Автор акцентує увагу на тому, що отримання Україною британської антарктичної станції «Фарадей» стало значущою геополітичною віхою в історії нашої країни, яка реалізувалася завдяки успішним діям багатьох учасників тих подій.