Condensation heat and mass transfer at direct contact of the reacting phases

Condensation upon direct contact of the phases can be divided into the following types: condensation of the steam stream in the volume of unheated liquid; condensation of vapor bubbles in liquid; condensation of steam by liquid droplets (dispersed liquid); vapor condensation on a jet of liquid. In v...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2020
Автор: Furtat, І.E.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Інститут кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України 2020
Назва видання:Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/181475
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Condensation heat and mass transfer at direct contact of the reacting phases / І.E. Furtat // Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки: зб. наук. пр. — Кам’янець-Подільський: Кам'янець-Подільськ. нац. ун-т, 2019. — Вип. 20. — С. 104-113. — Бібліогр.: 38 назв. — англ.

Репозиторії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Опис
Резюме:Condensation upon direct contact of the phases can be divided into the following types: condensation of the steam stream in the volume of unheated liquid; condensation of vapor bubbles in liquid; condensation of steam by liquid droplets (dispersed liquid); vapor condensation on a jet of liquid. In visual experiments, the study of the process of condensation of the jet of steam in space was noted by the presence of a white emulsion at the collision of steam with liquid, due to the crushing of a jet of steam into small bubbles. The high intensity of the heat transfer process was explained by the sharp increase in the contact surface. When considering the structure of the flow taking into account the two-phase region, it can be noted that there is a smooth conical surface of the separation between the phases and the formation of dispersed bubbles and droplets in the flow. This allows to determine the dependence of the geometry of the contact zone of the phases on the temperature head.