Проблема надійності при участі людини-оператора в процесі прийняття рішень по керуванню об’єктами енергетики - Дячук, О.А; Фуртат, Ю.О. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2020)
В наш час розробка проблеми надійності складних систем здійснюється, зазвичай, з позицій чисто технічного підходу. У цьому підході в поле зору потрапляє лише «машинний» компонент складної системи, і підвищення надійності забезпечується за рахунок заходів, спрямованих на вдосконалення технічних ланок. Однак складні системи — це людино-машинні системи, надійність функціонування яких більшою мірою залежить від «людського фактора». Наприклад, на тепловій електростанції через помилки операторів відбувається близько чверті всіх порушень.