Палеоліт і мезоліт у печерах Заходу України - Мацкевий, Л.Г. (Археологический альманах, 2000)
Як відомо, саме у західному регіоні України знаходиться значне скупчення печерних порожнин . Багато з них досить пізнього походження, а ранні утвори часом зруйновані, або перекриті (поховані) значними відкладами і тому є малодоступними. Деякі печери мають високу постійну вологість, у них велика небезпека обвалів, поблизу відсутні водні джерела і несприятлива екологічна ситуація у цілому. Але окремі печерно-скельні ансамблі дають значну кількість об'єктів матеріальної і духовної культури. Доба палеоліту і мезоліту у регіоні співпадає з періодом кінця плейстоцену - початком голоцену, який тут поки ще недостатньо висвітлений в узагальнюючих природознавчих працях.