Вплив аномалій погоди на боєздатність УПА (1944 — початок 1945 рр.) - Ковальчук, В. (Український визвольний рух, 2016)
У статті йдеться про те, як природно-кліматичні процеси в Західній Україні впливали на готовність УПА до збройного опору радянським окупантам у 1944 — на початку 1945 років. З’ясовано, що діяльність підрозділів армії в березні — на початку квітня 1944-го була ускладненою через нетипові для цього часу морози та сніг, який довго не сходив. Не зовсім типовим для зими був і кінець 1944 року (брак снігу). Аномалії погоди, «накладаючись» на нестачу одягу та взуття, підвищували рівень захворюваності серед військових.