Mapa bagien Polesia Daniela Zwickera z 1650 roku – dwa znane i dwa nieznane jej egzemplarze odkryte w zbiorach polskich - Kozica, K. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2019)
W artykule przedstawiono najnowszy stan badań nad jedną z najrzadszych map w historii kartografii polskiej – mapą bagien Polesia Daniela Zwickera (1612–1678) z 1650 r. Wyrytowana i opublikowana w Gdańsku przez Wilhelma Hondiusa (po 1597– 1652) uważana jest przez K. Buczka (1963) za jego najlepsze bądź jedno z najlepszych dzieł. Jeszcze do niedawna uważana była za nieobecną w polskich zbiorach publicznych, a cała dotychczasowa literatura przedmiotu wymieniała tylko dwa jej znane zachowane egzemplarze w zbiorach zagranicznych: w Dreźnie i w Wiedniu. Ostatnie badania autora pozwoliły na odkrycie jej trzeciego egzemplarza w zbiorach polskich – w Bibliotece Raczyńskich w Poznaniu. Czwarty egzemplarz tej mapy autor odkrył w zbiorach Muzeum Warszawy. Mało tego ten odkryty czwarty egzemplarz mapy bagien Polesia jest jej drugim stanem z tego samego roku czyli z 1650 r. (dodana m.in. informacja o bitwie łojowskiej), którego istnienie przewidywał K. Buczek (1963) na podstawie przerysu tej mapy zamieszczonego w tłumaczeniu St.B. Gorskiego dzieła o czerwcu polskim J. Hamela (Wilno 1837). Ponadto prawdopodobnie piąty egzemplarz mapy Zwickera znajduje się w obiegu antykwarycznym.