Імагологічний аспект сучасного англійського роману - Бандровська, О. (Питання літературознавства, 2009)
В умовах мультикультуралізму, який декларує „культурну множинність різного роду – расову, етнічну, регіональну, гендерну, сексуальну, – тобто широкий діапазон множинності”, особливої актуальності набувають імагологічні дослідження художньої літератури. Імагологія, яка вивчає національні образи світу і є важливою складовою сучасної літературознавчої компаративістики, дає можливість оцінити формування і продуктивність інонаціональної образності в окремих національних літературах, зрозуміти характер діалогу між народами і культурами. У даній розвідці окреслено спробу простежити функціональний характер іншонаціональних персонажів у романах сучасних англійських письменників (Д. Лодж, А Ґолінгхерст та ін.), враховуючи вплив національних стереотипів на імагологічну образність.