Заходи та засоби перетворення енергетики України на інтелектуальну екологічно безпечну систему - Кириленко, О.В. (Вісник НАН України, 2022)
Перехід від домінування джерел електроенергії на основі вуглеводневого палива до низьковуглецевої енергетики зумовлює необхідність трансформації всіх складових енергетичної системи, створення децентралізованого ринку енергії, розвитку інтелектуальних мереж і систем відповідно до концепції Smart Grid у поєднанні з розвитком технологій та ринку зберігання електроенергії, а також з появою активних споживачів енергії.