Енергетика і забруднення навколишнього середовища - Басок, Б.І. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді розглянуто історичні та прогнозні аспекти глобального потепління, структуру і динаміку викидів парникових і шкідливих газів в Україні. Проаналізовано основні положення Стратегії екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату до 2030 року, а також Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок до 2033 року. Наведено дані щодо динаміки первинного і кінцевого енергетичного використання, обсягів світових інвестицій у розвиток енергоефективності, а також відомості про енергоефективність первинних енергоресурсів і ступінь карбономісткості відновлюваних і альтернативних енергоджерел.