Роль природних екосистем України у забезпеченні декарбонізації та розвитку Європейського зеленого курсу - Дідух, Я.П. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді проаналізовано такий аспект декарбонізації як оптимізація депонування карбону в природних екосистемах, наведено відповідні розрахунки енергії для лісових, степових, лучних, болотних, агроекосистем України та їх компонентів, результати яких можна переводити в зручні для економістів грошові одиниці і використовувати для оцінки екосистемних послуг. З позицій Європейського зеленого курсу висвітлено проблеми адаптації до негативних наслідків зміни клімату і показано, що нові ідеї та наукові розробки кардинально розходяться з практичною діяльністю на місцях.