Щодо наслідків тимчасової окупації території зони відчуження Чорнобильської АЕС (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 20 квітня 2022 р.) - Носовський, А.В. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді зазначено, що дії російських загарбників на території зони відчуження Чорнобильської АЕС створили реальні загрози світовій ядерній безпеці, завдали великої шкоди і збитків спорудам, лабораторному, офісному і технічному обладнанню. Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України виступив з ініціативою щодо створення міжнародного благодійного фонду для відновлення втраченого внаслідок російської воєнної агресії обладнання унікальних лабораторій з комплексного дослідження наукових проблем ядерної та радіаційної безпеки.