Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового
В модельному мікропольовому досліді визначено параметри гумусного стану, ферментативної активності і мікробіологічних показників поверхневого шару (0 – 5 см) чорнозему типового важкосуглинкового після спалювання соломи. Показано, що термічне навантаження не призводить до зменшення вмісту органічної...
Збережено в:
Дата: | 2005 |
---|---|
Автори: | , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
2005
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18550 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового / С.І. Христенко, Є.В. Скрильник, Т.О. Байдюк, О.Є. Найдьонова // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2005. — Вип. 1-2. — С. 95-104. — Бібліогр.: 12 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of UkraineРезюме: | В модельному мікропольовому досліді визначено параметри гумусного стану, ферментативної активності і мікробіологічних показників поверхневого шару (0 – 5 см) чорнозему типового важкосуглинкового після спалювання соломи. Показано, що термічне навантаження не призводить до зменшення вмісту органічної речовини в ґрунті. Знижується ферментативна активність, ступінь якої визначається тривалістю термічного впливу та природою ферменту. Термічне навантаження усіх рівнів призводить до зменшення чисельності основних еколого-трофічних груп мікроорганізмів у шарі ґрунту 0 – 2 см, а в нижньому (2 – 5 см) - тільки за максимального навантаження. Через три тижні чисельність мікроорганізмів у шарі ґрунту 0 – 5 см в усіх варіантах досліду зростає й перевищує первинний рівень. |
---|