Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового

В модельному мікропольовому досліді визначено параметри гумусного стану, ферментативної активності і мікробіологічних показників поверхневого шару (0 – 5 см) чорнозему типового важкосуглинкового після спалювання соломи. Показано, що термічне навантаження не призводить до зменшення вмісту органічної...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Видавець:Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
Дата:2005
Автори: Христенко, С.І., Скрильник, Є.В., Байдюк, Т.О., Найдьонова, О.Є.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України 2005
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18550
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Цитувати:Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового / С.І. Христенко, Є.В. Скрильник, Т.О. Байдюк, О.Є. Найдьонова // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2005. — Вип. 1-2. — С. 95-104. — Бібліогр.: 12 назв. — укр.

Репозиторії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-18550
record_format dspace
spelling irk-123456789-185502012-02-06T23:12:49Z Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового Христенко, С.І. Скрильник, Є.В. Байдюк, Т.О. Найдьонова, О.Є. Ґрунтова мікробіологія В модельному мікропольовому досліді визначено параметри гумусного стану, ферментативної активності і мікробіологічних показників поверхневого шару (0 – 5 см) чорнозему типового важкосуглинкового після спалювання соломи. Показано, що термічне навантаження не призводить до зменшення вмісту органічної речовини в ґрунті. Знижується ферментативна активність, ступінь якої визначається тривалістю термічного впливу та природою ферменту. Термічне навантаження усіх рівнів призводить до зменшення чисельності основних еколого-трофічних груп мікроорганізмів у шарі ґрунту 0 – 2 см, а в нижньому (2 – 5 см) - тільки за максимального навантаження. Через три тижні чисельність мікроорганізмів у шарі ґрунту 0 – 5 см в усіх варіантах досліду зростає й перевищує первинний рівень. В модельном микрополевом опыте определены параметры гумусного состояния, ферментативной активности и микробиологических показателей поверхностного слоя (0-5 см) чернозема типичного тяжелосуглинистого при сжигании соломы. Показано, что термическая нагрузка не приводит к уменьшению содержания органического вещества почвы. Снижается ферментативная активность, степень которой определяется продолжительностью термического влияния и природой фермента. Термическая нагрузка всех уровней приводит к уменьшению численности основных эколого-трофических групп микроорганизмов в слое почвы 0-2 см, а в нижнем (2-5 см) - только при максимальной нагрузке. Через три недели численность микроорганизмов в слое почвы 0-5 см во всех вариантах опыта возрастает и превышает первичный уровень. In the model microfield experiment parameters of humus state, enzymatic activity and microbiological indices of surface layer (0 – 5 cm) of typic clayloam chernozem by straw burning are determined. It was shown, termic loading do not cause decreasing of soil organic matter countent. Enzymatic activity reduces and rate of that is determined by duration of termic influence and enzym nature. Termic loading of all levels in decreasing of number of mail ecological trofic groups of microorganisms in soil layer 0 – 2 cm, and in the deeper one (2 – 5 cm) – only by maximum loading. After three weeks number of microorganisms in soil layer 0 – 5 cm in variables of experiment rises and surpasses original level. 2005 Article Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового / С.І. Христенко, Є.В. Скрильник, Т.О. Байдюк, О.Є. Найдьонова // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2005. — Вип. 1-2. — С. 95-104. — Бібліогр.: 12 назв. — укр. 1997-3004 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18550 631.445.4 uk Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Ґрунтова мікробіологія
Ґрунтова мікробіологія
spellingShingle Ґрунтова мікробіологія
Ґрунтова мікробіологія
Христенко, С.І.
Скрильник, Є.В.
Байдюк, Т.О.
Найдьонова, О.Є.
Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового
description В модельному мікропольовому досліді визначено параметри гумусного стану, ферментативної активності і мікробіологічних показників поверхневого шару (0 – 5 см) чорнозему типового важкосуглинкового після спалювання соломи. Показано, що термічне навантаження не призводить до зменшення вмісту органічної речовини в ґрунті. Знижується ферментативна активність, ступінь якої визначається тривалістю термічного впливу та природою ферменту. Термічне навантаження усіх рівнів призводить до зменшення чисельності основних еколого-трофічних груп мікроорганізмів у шарі ґрунту 0 – 2 см, а в нижньому (2 – 5 см) - тільки за максимального навантаження. Через три тижні чисельність мікроорганізмів у шарі ґрунту 0 – 5 см в усіх варіантах досліду зростає й перевищує первинний рівень.
format Article
author Христенко, С.І.
Скрильник, Є.В.
Байдюк, Т.О.
Найдьонова, О.Є.
author_facet Христенко, С.І.
Скрильник, Є.В.
Байдюк, Т.О.
Найдьонова, О.Є.
author_sort Христенко, С.І.
title Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового
title_short Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового
title_full Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового
title_fullStr Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового
title_full_unstemmed Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового
title_sort вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового
publisher Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
publishDate 2005
topic_facet Ґрунтова мікробіологія
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18550
citation_txt Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового / С.І. Христенко, Є.В. Скрильник, Т.О. Байдюк, О.Є. Найдьонова // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2005. — Вип. 1-2. — С. 95-104. — Бібліогр.: 12 назв. — укр.
work_keys_str_mv AT hristenkosí vplivspalûvannâsolominabíologíčnípokaznikičornozemutipovogo
AT skrilʹnikêv vplivspalûvannâsolominabíologíčnípokaznikičornozemutipovogo
AT bajdûkto vplivspalûvannâsolominabíologíčnípokaznikičornozemutipovogo
AT najdʹonovaoê vplivspalûvannâsolominabíologíčnípokaznikičornozemutipovogo
first_indexed 2023-10-18T17:02:29Z
last_indexed 2023-10-18T17:02:29Z
_version_ 1796140526899036160