Джерела до історії української культури та науки Східної Галичини автономічної доби в колекціях Державного архіву Львівської області - Янишин, Б.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2018)
У статті досліджено інформаційний потенціал колекцій Державного архіву Львівського області для вивчення культури та науки українців Габсбурзької Галичини в добу автономії. Доведено, що найбільшим змістовим багатством вирізняється фонд Львівського університету. З’ясовано, що в Держархіві Львівської області компактно відклалися колекції українських культурно-освітніх інституцій (“Руська академічна поміч”, “Січ”, “Комітет Академічного дому”, “Товариство українських студентів Політехніки “Основа” у Львові”, “Академічна громада”, “Зоря”, “Академічне братство”, “Товариство прихильників української літератури, науки і штуки у Львові”, “Медична громада”, “Бойківщина” та ін.), періодичних видань (наприклад, “Громадський голос” і “Наш голос”), та діячів (І. Калинович). Зауважено, що значна кількість джерел до вивчення наукової та культурної україніки міститься у фонді дирекції поліції у Львові. Зроблено висновок, що різноплановість і насиченість документів і матеріалів повинні підштовхнути дослідників до всебічного дослідження потенціалу Львівського обласного архіву та створення каталогупутівника по його культурно-інтелектуальній україніці.