Взаємодія оксидів РЗЕ та перехідних металів у евтектичному розплаві LiF—NaF - Пшеничний, Р.М.; Савчук, Р.М.; Самчук, А.І.; Омельчук, А.О. (Украинский химический журнал, 2010)
Методами ізотермічного насичення, мас-спектрометрії з індуктивно зв’язаною плазмою (ICP-MS), рентгенофазового аналізу досліджено розчинність La₂O₃, Pr₂O₃, Sm₂O₃, Eu₂O₃, Ho₂O₃, Tm₂O₃, Y₂O₃, ZrO₂, TiO₂, Cr₂O₃, Fe₂O₃, CoO, NiO, ZnO, CdO у розплавленій евтектичній суміші NaF—LiF. Встановлено, що між розчинністю досліджених оксидів та теплотами утворення цих оксидів, значеннями електронегативностей виконуються лінійні кореляційні залежності. У продуктах взаємодії розплаву-розчинника з оксидом РЗЕ ідентифіковані оксофториди РЗЕ.