Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю

Розроблено методичні підходи до виділення та вивчення асоціативних мікроорганізмів на основі визначального селективного фактора, яким є прижиттєві кореневі ексудати конкретного виду рослин, що надходять в елективний субстрат. Запропонований підхід дає можливість оцінювати ступінь асоціативності ш...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2006
Автори: Шерстобоєв, М.К., Мельничук, Т.М., Мельник, Л.І.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України 2006
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18646
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю / М.К. Шерстобоєв, Т.М. Мельничук, Л.І. Мельник // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2006. — Вип. 3. — С. 34-42. — Бібліогр.: 11 назв. — укр.

Репозиторії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Опис
Резюме:Розроблено методичні підходи до виділення та вивчення асоціативних мікроорганізмів на основі визначального селективного фактора, яким є прижиттєві кореневі ексудати конкретного виду рослин, що надходять в елективний субстрат. Запропонований підхід дає можливість оцінювати ступінь асоціативності штамів бактерій з конкретним видом рослин та проводити пасажування штамів на корінні з метою відновлення їх активності. Активізація штамів – біоагентів бактеріальних препаратів в умовах модельних дослідів забезпечила підвищення їх ефективності на 8-21% .