Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю
Розроблено методичні підходи до виділення та вивчення асоціативних мікроорганізмів на основі визначального селективного фактора, яким є прижиттєві кореневі ексудати конкретного виду рослин, що надходять в елективний субстрат. Запропонований підхід дає можливість оцінювати ступінь асоціативності ш...
Збережено в:
Видавець: | Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України |
---|---|
Дата: | 2006 |
Автори: | , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
2006
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18646 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Цитувати: | Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю / М.К. Шерстобоєв, Т.М. Мельничук, Л.І. Мельник // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2006. — Вип. 3. — С. 34-42. — Бібліогр.: 11 назв. — укр. |
Репозиторії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-18646 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-186462012-02-06T23:27:38Z Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю Шерстобоєв, М.К. Мельничук, Т.М. Мельник, Л.І. Ґрунтова мікробіологія Розроблено методичні підходи до виділення та вивчення асоціативних мікроорганізмів на основі визначального селективного фактора, яким є прижиттєві кореневі ексудати конкретного виду рослин, що надходять в елективний субстрат. Запропонований підхід дає можливість оцінювати ступінь асоціативності штамів бактерій з конкретним видом рослин та проводити пасажування штамів на корінні з метою відновлення їх активності. Активізація штамів – біоагентів бактеріальних препаратів в умовах модельних дослідів забезпечила підвищення їх ефективності на 8-21% . Разработаны методические подходы к выделению и изучению ассоциативных микроорганизмов на основе определяющего селективного фактора, каким являются прижизненные корневые экссудаты конкретного вида растений, поступающие в элективный субстрат. Предложенный системный подход дает возможность оценивать степень ассоциативности штаммов микроорганизмов к конкретному виду растений и проводить пассирование штаммов на корнях с целью возобновления их активности. Активизация штаммов – биоагентов бактериальных препаратов в условиях модельных опытов обеспечила повышение их эффективности на 8-21% . It is worked out the methodical approaches to associative microorganisms isolating and studying on the base of determinate selective factor, which is occurring during one`s lifetime root exudates of concrete species of plant and is entering into elected substrate. The recommended system approach gives opportunity to appreciate of degree of associativity between bacterium strains and specific species of plants and to carry out the passage of strains on root of plants for renewal its activity. The carrying out activation of strains-bioagent of bacterial preparates under greenhouse model experiments increased the efficiency this strains by 8-12% . 2006 Article Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю / М.К. Шерстобоєв, Т.М. Мельничук, Л.І. Мельник // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2006. — Вип. 3. — С. 34-42. — Бібліогр.: 11 назв. — укр. 1997-3004 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18646 631.461 uk Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Ґрунтова мікробіологія Ґрунтова мікробіологія |
spellingShingle |
Ґрунтова мікробіологія Ґрунтова мікробіологія Шерстобоєв, М.К. Мельничук, Т.М. Мельник, Л.І. Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю |
description |
Розроблено методичні підходи до виділення та вивчення асоціативних мікроорганізмів на основі визначального селективного
фактора, яким є прижиттєві кореневі ексудати конкретного виду
рослин, що надходять в елективний субстрат. Запропонований
підхід дає можливість оцінювати ступінь асоціативності штамів
бактерій з конкретним видом рослин та проводити пасажування
штамів на корінні з метою відновлення їх активності. Активізація
штамів – біоагентів бактеріальних препаратів в умовах модельних дослідів забезпечила підвищення їх ефективності на 8-21% . |
format |
Article |
author |
Шерстобоєв, М.К. Мельничук, Т.М. Мельник, Л.І. |
author_facet |
Шерстобоєв, М.К. Мельничук, Т.М. Мельник, Л.І. |
author_sort |
Шерстобоєв, М.К. |
title |
Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю |
title_short |
Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю |
title_full |
Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю |
title_fullStr |
Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю |
title_full_unstemmed |
Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю |
title_sort |
методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю |
publisher |
Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України |
publishDate |
2006 |
topic_facet |
Ґрунтова мікробіологія |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18646 |
citation_txt |
Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю / М.К. Шерстобоєв, Т.М. Мельничук, Л.І. Мельник // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2006. — Вип. 3. — С. 34-42. — Бібліогр.: 11 назв. — укр. |
work_keys_str_mv |
AT šerstoboêvmk metodičníaspektivivčennâasocíativnostíbakteríjdoroslinpšenicítaâčmenû AT melʹničuktm metodičníaspektivivčennâasocíativnostíbakteríjdoroslinpšenicítaâčmenû AT melʹniklí metodičníaspektivivčennâasocíativnostíbakteríjdoroslinpšenicítaâčmenû |
first_indexed |
2023-10-18T17:02:42Z |
last_indexed |
2023-10-18T17:02:42Z |
_version_ |
1796140536562712576 |