Рибальська галузь господарства Ольвійського поліса: традиції метрополії та місцева специфіка
Метою дослідження є комплексне вивчення рибальської галузі господарства Ольвії в контексті дослідження давньогрецького рибальства загалом. Проаналізовано рибні ресурси Нижнього Побужжя, а також технології та експортний потенціал місцевого рибальства. Методологія – аналіз інформації низки історичн...
Збережено в:
Дата: | 2022 |
---|---|
Автор: | |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут історії України НАН України
2022
|
Назва видання: | Український історичний журнал |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/187203 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Рибальська галузь господарства Ольвійського поліса: традиції метрополії та місцева специфіка / О. Одрін // Український історичний журнал. — 2022. — Число 3. — С. 30-43. — Бібліогр.: 19 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of UkraineРезюме: | Метою дослідження є комплексне вивчення рибальської галузі господарства
Ольвії в контексті дослідження давньогрецького рибальства загалом. Проаналізовано
рибні ресурси Нижнього Побужжя, а також технології та експортний потенціал місцевого
рибальства. Методологія – аналіз інформації низки історичних і природничих дисциплін
(археологія, археоіхтіологія, іхтіологія, палеогеографія, етнографія) з метою одержання
інтеґрованої картини структури рибальського промислу Ольвії. Наукова новизна. Вперше
в історіографії рибальство античних держав північного узбережжя Чорного моря розглянуто
не ізольовано, а в контексті давньогрецького рибальства загалом. Виявлено специфіку
ольвійського рибальства як складової відповідного промислу Давньої Греції. Результати
дослідження. Порівняльний аналіз ольвійського рибальства та рибальства полісів басейну
Егейського моря дозволяє зробити висновки про значні відмінності між ними. Це було
викликано якісною різницею у структурі вилову, яка, своєю чергою, стала наслідком
неподібності природних умов Нижнього Побужжя з його великими річками, лиманами
та опрісненою морською акваторією з одного боку й басейну Егейського моря з його фауною
солоних вод – з іншого. Відмінності змушували ольвійських рибалок модернізувати
принесені з метрополії рибальські технології, адаптуючи їх до місцевих умов. Загалом у
водах Нижнього Побужжя виловлювали риб цінніших порід, ніж на Середземномор’ї.
Тут інтенсивно добували, зокрема, осетрових і сомів. Це створювало значний експортний
потенціал місцевого рибальства. Проаналізовано технології риболовлі (використання
сіток, гачкових снастей, ударних знарядь) та способи переробки рибальської продукції.
Вказано на специфіку переробки осетрових (засолка, копчення). Ці види не надавалися для
виготовлення ґаруму, через що в Ольвії не зустрічаються рибозасолювані ванни. На вивіз,
окрім м’яса риб, могли йти також клей та ікра. Експортний потенціал ольвійського рибальства був доволі значним. |
---|