Вплив взаємодії у системі BaF₂—MgF₂, допованої Eu²⁺ та Eu³⁺, на її фотолюмінесцентні властивості - Зінченко, В.Ф.; Тарасенко, С.О.; Тімухін, Є.В.; Мєшкова, С.Б.; Дога, П.Г. (Украинский химический журнал, 2012)
Досліджено вплив взаємодії на характер люмінесценції системи BaF₂—MgF₂. Вихідні складні сполуки виявляють слабку люмінесценцію у діапазоні 425—440 нм, що пов’язано з наявністю екситонних рівнів. Натомість для зразків системи, допованих Eu²⁺ та Eu³⁺, у тому ж блакитному діапазоні спектру є характерною високоінтенсивна люмінесценція завдяки 5d → 4f-електронним переходам у Eu²⁺. Слабка ж люмінесценція в червоному діапазоні спектру (570—620 нм) завдячує своїй появі 4f → 4f-електронним переходам у Eu³⁺. Обговорено з позицій кислотності — основності вплив складу системи на стабілізацію валентних станів Eu²⁺ та Eu³⁺.