Реакція метилпохідних п’ятичленних гетаренів з озоном у розчині оцтової кислоти - Андреєв, П.Ю. (Украинский химический журнал, 2012)
Досліджено реакцію озонування метилпохідних піролу, фурану і тіофену в розчині оцтової кислоти. В якості первинних продуктів виявлено пероксидні сполуки, які, вірогідно, є димерами лінійної будови. Запропоновано механізм взаємодії озону з наведеними гетаренами. З’ясовано особливості окиснення 2-метилтіофену озоном. Досліджено кінетику озонолітичніх реакцій метилпохідних п’ятичленних гетаренів, знайдено константи швидкості та експериментальні стехіометричні коефіцієнти за озоном.