Культурно-колоніальна спадщина Росії в українському кінематографі: проблеми подолання (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 19 жовтня 2022 р.) - Тримбач, С.В. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді зазначено, що події російсько-української війни кардинально вплинули на характер і роль української культури в усіх сферах суспільного життя. Вони употужнили інформаційно-пізнавальне наповнення культури, посилили україноцентричність її контенту, сприяли осмисленню культури не лише з погляду її естетично-етичних імперативів та освітньо-виховних функцій, а й в контексті ідеологічно-сутнісного спрямування та ідентифікаційного потенціалу.