Мовне питання як модус чеського національного відродження (кінець ХVІІІ – перша третина ХІХ ст.) - Бевзюк, Є. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2012)
Стаття присвячена проблемі етнокультурного слов’янського ренесансу кінця ХVІІІ — початку ХІХ ст. на прикладі чеського національного відродження. У цей період у середовищі західних слов’ян фактично сформувалася ціла плеяда патріотично налаштованих науковців, письменників, які працювали у напрямі відновлення соціальної функції мови та модернізації її літературного стандарту. Зростання вагомості національної проблематики у сучасній Європі робить дослідження цієї проблеми актуальним для розуміння витоків та перспектив розвитку цих процесів.