Південнослов’янські сюжети в "Історії русів” - Дзира, І. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2016)
Автор здійснив джерелознавчий та історіографічний аналіз вміщеного до «Історії русів» фактичного матеріалу, котрий висвітлює історію південнослов’янських народів і українсько-південнослов’янські взаємини. Політичне завдання, котре стояло перед автором «Історії русів», призвело до появи в південнослов’янських сюжетах свідомого вимислу, що мав не лише історіософське, а іноді й художнє значення. Через це деякі з них мають завершену сюжетну форму й наповнені різноманітними образно-виражальними засобами. До того ж, інформація про південне слов’янство подається ним виключно крізь призму національної історії.