2025-02-23T13:22:39-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: Query fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22irk-123456789-19128%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-23T13:22:39-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: => GET http://localhost:8983/solr/biblio/select?fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22irk-123456789-19128%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-23T13:22:39-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: <= 200 OK
2025-02-23T13:22:39-05:00 DEBUG: Deserialized SOLR response

Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої

Досліджували вплив синтетичного полісахариду МОД-19 на ефективність симбіотичної азотфіксації у рослин гороху і сої, а також на активність ферментів антиоксидантної системи захисту – пероксидази і каталази. Показано, що в рослинах гороху і сої, вирощених з насіння, обробленого перед посівом бульбочк...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Кругова, О.Д., Мандровська, Н.М., Коць, С.Я.
Format: Article
Language:Ukrainian
Published: Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України 2006
Online Access:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19128
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Досліджували вплив синтетичного полісахариду МОД-19 на ефективність симбіотичної азотфіксації у рослин гороху і сої, а також на активність ферментів антиоксидантної системи захисту – пероксидази і каталази. Показано, що в рослинах гороху і сої, вирощених з насіння, обробленого перед посівом бульбочковими бактеріями (горох Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263 б, соя оя – Bradyrhizobium japonicum 634 б) та неспецифічним для цих бобових культур синтетичним полісахаридом МОД-19, спостерігається посилення процесів метаболізму, про що свідчать зміни морфологічних і функціональних показників симбіотичних систем: збільшуються біомаса рослин і кількість кореневих бульбочок, подовжується період активного функціонування бульбочок за рахунок їх вторинного утворення на бокових коренях та підвищується азотфіксувальна активність. У цих рослин, крім того, зростає рівень активності окислювально-відновних ферментів – пероксидази і каталази.