Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої

Досліджували вплив синтетичного полісахариду МОД-19 на ефективність симбіотичної азотфіксації у рослин гороху і сої, а також на активність ферментів антиоксидантної системи захисту – пероксидази і каталази. Показано, що в рослинах гороху і сої, вирощених з насіння, обробленого перед посівом бульбочк...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2006
Автори: Кругова, О.Д., Мандровська, Н.М., Коць, С.Я.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України 2006
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19128
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої / О.Д. Кругова, Н.М. Мандровська, С.Я. Коць // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2006. — Вип. 4. — С. 62-73. — Бібліогр.: 17 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-19128
record_format dspace
spelling irk-123456789-191282011-07-28T23:01:59Z Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої Кругова, О.Д. Мандровська, Н.М. Коць, С.Я. Досліджували вплив синтетичного полісахариду МОД-19 на ефективність симбіотичної азотфіксації у рослин гороху і сої, а також на активність ферментів антиоксидантної системи захисту – пероксидази і каталази. Показано, що в рослинах гороху і сої, вирощених з насіння, обробленого перед посівом бульбочковими бактеріями (горох Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263 б, соя оя – Bradyrhizobium japonicum 634 б) та неспецифічним для цих бобових культур синтетичним полісахаридом МОД-19, спостерігається посилення процесів метаболізму, про що свідчать зміни морфологічних і функціональних показників симбіотичних систем: збільшуються біомаса рослин і кількість кореневих бульбочок, подовжується період активного функціонування бульбочок за рахунок їх вторинного утворення на бокових коренях та підвищується азотфіксувальна активність. У цих рослин, крім того, зростає рівень активності окислювально-відновних ферментів – пероксидази і каталази. Исследовали влияние синтетического полисахарида МОД-19 на эффективность симбиотической азотфиксации растений гороха и сои, а также на активность ферментов антиоксидантной системы защиты - пероксидазы и каталазы. Показано, что в растениях гороха и сои, вырощенных из семян, обработанных перед посевом клубеньковыми бактериями (горох - Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263б, соя - Bradyrhizobium japonicum 634б) и неспецифическим для данных бобовых культур синтетическим полисахаридом МОД-19, наблюдается усиление процессов метаболизма, о чём свидетельствуют изменения морфологических и функциональных показателей симбиотических систем: увеличивается биомасса растений и количество корневых клубеньков на корнях, удлиняется период активного функционирования клубеньков за счёт вторичного их образования на боковых корнях, усиливается их азотфиксирующая активность. У этих растений, кроме того, возрастает уровень активности окислительно-восстановительных ферментов – пероксидазы и каталазы. The influence of synthetic polysaccharide MOD-19 on the efficiency of nitrogen fixation of pea and soya plants as well as on ferment activity of the antioxidative defense system – peroxidase and catalase was investigated. It has been shown that the metabolic process intensifying is observed in pea and soya plants grown from the seeds, which had been tilled before sowing by nodule bacterium (pea - Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263b and soya beans - Bradyrhizobium japonicum 634b) and by nonspecific for these bean cultures polysaccharide MOD-19. This has been proved by morphological and functional haracteristics of these systems, the increasing of plant biomass and nodules quantiity on the roots. The active functioning period of nodules is elongating at the expense of secondary nodules formation on the side roots and their nitrogen activity increased. Rising of the oxidative ferment activity level for peroxydase and catalase was found in these plants. 2006 Article Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої / О.Д. Кругова, Н.М. Мандровська, С.Я. Коць // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2006. — Вип. 4. — С. 62-73. — Бібліогр.: 17 назв. — укр. 1997-3004 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19128 581.1.557:631+577.152.1 uk Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
description Досліджували вплив синтетичного полісахариду МОД-19 на ефективність симбіотичної азотфіксації у рослин гороху і сої, а також на активність ферментів антиоксидантної системи захисту – пероксидази і каталази. Показано, що в рослинах гороху і сої, вирощених з насіння, обробленого перед посівом бульбочковими бактеріями (горох Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263 б, соя оя – Bradyrhizobium japonicum 634 б) та неспецифічним для цих бобових культур синтетичним полісахаридом МОД-19, спостерігається посилення процесів метаболізму, про що свідчать зміни морфологічних і функціональних показників симбіотичних систем: збільшуються біомаса рослин і кількість кореневих бульбочок, подовжується період активного функціонування бульбочок за рахунок їх вторинного утворення на бокових коренях та підвищується азотфіксувальна активність. У цих рослин, крім того, зростає рівень активності окислювально-відновних ферментів – пероксидази і каталази.
format Article
author Кругова, О.Д.
Мандровська, Н.М.
Коць, С.Я.
spellingShingle Кругова, О.Д.
Мандровська, Н.М.
Коць, С.Я.
Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої
author_facet Кругова, О.Д.
Мандровська, Н.М.
Коць, С.Я.
author_sort Кругова, О.Д.
title Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої
title_short Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої
title_full Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої
title_fullStr Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої
title_full_unstemmed Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої
title_sort вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої
publisher Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
publishDate 2006
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19128
citation_txt Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої / О.Д. Кругова, Н.М. Мандровська, С.Я. Коць // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2006. — Вип. 4. — С. 62-73. — Бібліогр.: 17 назв. — укр.
work_keys_str_mv AT krugovaod vplivsintetičnogopolísaharidunaefektivnístʹsimbíozutaaktivnístʹperoksidazijkatalaziuroslingorohuísoí
AT mandrovsʹkanm vplivsintetičnogopolísaharidunaefektivnístʹsimbíozutaaktivnístʹperoksidazijkatalaziuroslingorohuísoí
AT kocʹsâ vplivsintetičnogopolísaharidunaefektivnístʹsimbíozutaaktivnístʹperoksidazijkatalaziuroslingorohuísoí
first_indexed 2023-10-18T17:03:57Z
last_indexed 2023-10-18T17:03:57Z
_version_ 1796140587567546368