Один з методів дослідження і комплексної оцінки екологічного стану регіону - Котовенко, О.А.; Мірошниченко, О.Ю. (Екологічна безпека та природокористування, 2008)
Запропонований метод дослідження та оцінювання стану регіональних промислових екосистем, що базується на формалізованому підході до поняття екологічного потенціалу регіону. Для визначення комплексної характеристики стану регіональної екосистеми відносно природокористувача запропоновано проводити їх класифікацію за комплесним критерієм, який враховує критерій стану природно-ресурсного потенціалу регіону, потенціал техногенного геохімічного впливу і критерій потенціальної небезпеки об.єктів промислової підсистеми регіональної промислової екосистеми.