Механізм визначення кількісних характеристик рівня концентрації забруднюючих речовин викидами автомобільного транспорту - Бутенко, О.С.; Охарєв, В.О. (Екологічна безпека та природокористування, 2009)
Проаналізовано основні механізми забруднення приземного шару атмосфери і верхнього грунтового шару викидами автомобільного транспорту у придорожній смузі. Докладно розглянуто основні чинники забруднення, забруднюючі компоненти та специфіка їх негативного впливу на довкілля. Наведено ряд методів оцінки рівня забруднення, проаналізовано їх сильні та слабкі місця. Розглянута методологія видачі попереднього прогнозу розповсюдження забруднення з урахуванням збурюючих чинників та їх впливу на рівень концентрації забруднень, а також математичний апарат для визначення кількісних характеристик рівня концентрації забруднюючих речовин.