Новая техника для реализации современных информационных технологий при ликвидации последствий экологических катастроф - Захматов, В.Д.; Щербак, Н.В. (Екологічна безпека та природокористування, 2009)
Описана нова техніка універсального розпилення різних вогнегасних сумішей та вперше природних матеріалів: рідини, гелю, піни, порошку, грунту, пилу, піску, води, грязі, снігу за рахунок використання енергії мікрозарядів вибухових речовин. Наведені основні переваги нової універсальної техніки пожежогасіння та захисту: ефективність дії з допомогою невеликих кількостей екологічно чистих сумішей та матеріалів, збільшення радіусу, площі та об’єму ефективної дії у два та більше разів, низька собівартість виробництва, конструктивна простота та мінімальний сервіс, надійна, ефективна робота при екстремальних температурах від -50°С до +60°С, тривалий термін служби (до 10 років).