Одонтологічна серія ямної культури з могильника Виноградне - Ушкова, Ю.В. (Археологія, 2018)
Статтю присвячено характеристиці одонтологічних матеріалів з поховань ямної культури могильника Виноградне (Північно-Західне Приазов’я) та порівнянню їх з опублікованими одонтологічними серіями ямного масиву. Підтверджено думку про неоднорідність антропологічного складу племен ямної культурно-історичної області. Висунуто гіпотезу про прояву на території ПівнічноЗахідного Приазов’я приблизно у XXIX—XXVIII ст. до н. е. нової групи населення, що вплинула на одонтологічні характеристики вибірки та її відхилення за рядом показників від інших серій ямного часу.