Проблема руйнування Херсона наприкінці Х - у першій половині ХІ ст.: історіографія питання та попередні висновки - Роменський, О.О. (Археологія, 2015)
Проаналізовано свідчення археологічних і писемних джерел щодо причин і хронології катастрофи у візантійському Херсоні наприкінці Х — у першій половині XI ст. та можливого зв’язку з нею Корсунського походу князя Володимира Святославича.