Рецензія : Нове монографічне дослідження історії чернігівської єпархії // Тарасенко О. Ф. Чернігівська єпархія у ХІХ – на початку ХХ ст. Чернігів: Десна Поліграф, 2022. 320 с. - Гейда, О. (Сiверянський літопис, 2023)
Історія Чернігівської єпархії імперської доби (1802–1917), коли її церковні структури були підпорядковані Синоду Російської Православної Церкви, а політику у сфері релігій визначали виключно агресивні імперські інтереси, досі не була об’єктом комплексного та всебічного дослідження. Монографія Олександра Тарасенка – перший в новітній історіографії ґрунтовний досвід наукового аналізу цього багатоетапного та контроверсійного періоду.