Педагогічна та громадська діяльність Степана Гавриловича Барана-Бутовича (1877–1944) на початку ХХ ст. - Трикашний, Я. (Сiверянський літопис, 2023)
Стаття присвячена українському історику, археологу, краєзнавцю та педагогу С.Г. Барану-Бутовичу. Мета статті: використовуючи широке коло джерел, наукову літературу, висвітлити освітянську діяльність та участь у суспільно-політичних процесах початку XX ст. ученого та громадського діяча С. Барана-Бутовича. Наукова новизна роботи полягає у представленні окремих періодів життя С. Барана-Бутовича та встановленні факторів, які вплинули на формування його світогляду. Методологічна основа роботи ґрунтується на базі біографічного методу, з використанням принципів наукового об’єктивізму, комплексності, системності та історизму. Висновки. У статті представлено шлях формування особистості С. Барана-Бутовича, висвітлено процеси його навчання, роботи в різних освітніх закладах, участь у революційній діяльності, значення його науко-просвітницької та дослідницької діяльності для Чернігівщини.