Чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність

Мета статті – представити історію Чернігівського хлібокомбінату № 2, розповісти про роботу хлібокомбінату в складних умовах воєнного стану 2022 р. Спираючись на свідчення респондентів, оприлюднити умови роботи та виголосити прізвища «стійких, сталевих» працівників підприємства, які забезпечували Чер...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2024
Автори: Дорохіна, Т., Кнуренко, Д.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України 2024
Назва видання:Сiверянський літопис
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/199824
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність / Т. Дорохіна, Д. Кнуренко // Сіверянський літопис. — 2024. — № 1. — С. 60-68. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-199824
record_format dspace
spelling irk-123456789-1998242024-11-01T19:52:17Z Чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність Дорохіна, Т. Кнуренко, Д. Історія міст і сіл Мета статті – представити історію Чернігівського хлібокомбінату № 2, розповісти про роботу хлібокомбінату в складних умовах воєнного стану 2022 р. Спираючись на свідчення респондентів, оприлюднити умови роботи та виголосити прізвища «стійких, сталевих» працівників підприємства, які забезпечували Чернігів, а після звільнення Чернігівщини від рашистів – ще й райони області хлібом. Методологічну основу становить сукупність загальнонаукових і конкретно-історичних принципів та методів, провідну роль серед яких відіграло практичне використання можливостей та інструментарію усної історії – метод збору польових матеріалів. У процесі опрацювання зібраного матеріалу використовувалися комплексний та системний аналіз, узагальнення, класифікація та зіставлення, статистичний та реконструктивний методи. Наукова новизна. Запропонований матеріал є однією з перших спроб вивчення перебігу російської агресії на рівні роботи окремого підприємства – Чернігівського хлібокомбінату № 2 та долі його працівників. Здійснено фіксацію та узагальнення фактичного матеріалу, що може стати в пригоді під час формування джерельної бази, історіографічного підґрунтя для написання як історії хлібокомбінату, так і праць з історії російсько-української війни. Висновки. У хронологічній послідовності представлено історію Чернігівського хлібокомбінату № 2. Установлено, яких збитків завдав виробничій діяльності підприємства російський напад, схарактеризовано емоційно-психологічний стан працівників, особливості їхньої поведінки в надзвичайних умовах. The purpose of the article is to present the history of Chernihiv bread factory № 2, to tell about the work of the bakery in the difficult conditions of martial law in 2022. Based on the testimony of respondents, publicize working conditions and announce names of the «steady, steely» employees of the enterprise who supplied Chernihiv, and after the liberation of Chernihiv region from the rashists, also provided regions of the district with bread. The methodological basis is a set of general scientific and specific historical principles and methods, the leading role among which was played by the practical use of the opportunities and tools of oral history – the method of collecting field materials. In the process of processing the collected material, complex and systematic analysis, generalization, classification and comparison, statistical and reconstructive methods were used. Scientific novelty. The proposed material is one of the first attempts to study the course of Russian aggression at the level of work of a separate enterprise – Chernihiv bread factory № 2 and the fate of its employees. The author has recorded and summarised factual material that can be useful in forming a source base and historiographical basis for writing both the history of the bread factory and works on the history of the Russian-Ukrainian war. Conclusions. The history of Chernihiv bread factory № 2 is presented in chronological order. It is established what damages the Russian attack caused to the production activity of the enterprise, the emotional and psychological state of the workers, peculiarities of their behavior in emergency conditions are characterized. 2024 Article Чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність / Т. Дорохіна, Д. Кнуренко // Сіверянський літопис. — 2024. — № 1. — С. 60-68. — укр. 2518-7430 DOI: 10.58407/litopis.240107 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/199824 94(477.5125):664.6 uk Сiверянський літопис Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Історія міст і сіл
Історія міст і сіл
spellingShingle Історія міст і сіл
Історія міст і сіл
Дорохіна, Т.
Кнуренко, Д.
Чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність
Сiверянський літопис
description Мета статті – представити історію Чернігівського хлібокомбінату № 2, розповісти про роботу хлібокомбінату в складних умовах воєнного стану 2022 р. Спираючись на свідчення респондентів, оприлюднити умови роботи та виголосити прізвища «стійких, сталевих» працівників підприємства, які забезпечували Чернігів, а після звільнення Чернігівщини від рашистів – ще й райони області хлібом. Методологічну основу становить сукупність загальнонаукових і конкретно-історичних принципів та методів, провідну роль серед яких відіграло практичне використання можливостей та інструментарію усної історії – метод збору польових матеріалів. У процесі опрацювання зібраного матеріалу використовувалися комплексний та системний аналіз, узагальнення, класифікація та зіставлення, статистичний та реконструктивний методи. Наукова новизна. Запропонований матеріал є однією з перших спроб вивчення перебігу російської агресії на рівні роботи окремого підприємства – Чернігівського хлібокомбінату № 2 та долі його працівників. Здійснено фіксацію та узагальнення фактичного матеріалу, що може стати в пригоді під час формування джерельної бази, історіографічного підґрунтя для написання як історії хлібокомбінату, так і праць з історії російсько-української війни. Висновки. У хронологічній послідовності представлено історію Чернігівського хлібокомбінату № 2. Установлено, яких збитків завдав виробничій діяльності підприємства російський напад, схарактеризовано емоційно-психологічний стан працівників, особливості їхньої поведінки в надзвичайних умовах.
format Article
author Дорохіна, Т.
Кнуренко, Д.
author_facet Дорохіна, Т.
Кнуренко, Д.
author_sort Дорохіна, Т.
title Чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність
title_short Чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність
title_full Чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність
title_fullStr Чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність
title_full_unstemmed Чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність
title_sort чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність
publisher Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України
publishDate 2024
topic_facet Історія міст і сіл
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/199824
citation_txt Чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність / Т. Дорохіна, Д. Кнуренко // Сіверянський літопис. — 2024. — № 1. — С. 60-68. — укр.
series Сiверянський літопис
work_keys_str_mv AT dorohínat černígívsʹkijhlíbozavod2ístoríâtasučasnístʹ
AT knurenkod černígívsʹkijhlíbozavod2ístoríâtasučasnístʹ
first_indexed 2024-11-10T19:05:37Z
last_indexed 2024-11-10T19:05:37Z
_version_ 1815363492637573120
fulltext Сіверянський літопис. 2024. № 1 60 ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ УДК 94(477.51­25):664.6 Тамара Дорохіна, Дар’я Кнуренко • ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД № 2: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ DOI: 10.58407/litopis.240107 © Т. Дорохіна, Д. Кнуренко, 2024. CC BY 4.0 ORCID: https://orcid.org/ 0000­0002­9936­6226, https://orcid.org/0009­0008­6242­9175 Мета статті – представити історію Чернігівського хлібокомбінату № 2, розповісти про ро- боту хлібокомбінату в складних умовах воєнного стану 2022 р. Спираючись на свідчення респонден- тів, оприлюднити умови роботи та виголосити прізвища «стійких, сталевих» працівників підпри- ємства, які забезпечували Чернігів, а після звільнення Чернігівщини від рашистів – ще й райони об- ласті хлібом. Методологічну основу становить сукупність загальнонаукових і конкретно-історич- них принципів та методів, провідну роль серед яких відіграло практичне використання можливос- тей та інструментарію усної історії – метод збору польових матеріалів. У процесі опрацювання зібраного матеріалу використовувалися комплексний та системний аналіз, узагальнення, класифі- кація та зіставлення, статистичний та реконструктивний методи. Наукова новизна. Запропоно- ваний матеріал є однією з перших спроб вивчення перебігу російської агресії на рівні роботи окре- мого підприємства – Чернігівського хлібокомбінату № 2 та долі його працівників. Здійснено фікса- цію та узагальнення фактичного матеріалу, що може стати в пригоді під час формування дже- рельної бази, історіографічного підґрунтя для написання як історії хлібокомбінату, так і праць з історії російсько-української війни. Висновки. У хронологічній послідовності представлено історію Чернігівського хлібокомбінату № 2. Установлено, яких збитків завдав виробничій діяльності під- приємства російський напад, схарактеризовано емоційно-психологічний стан працівників, особли- вості їхньої поведінки в надзвичайних умовах. Ключові слова: усна історія, хлібокомбінат, війна Росії проти України, стратегія виживання, технологія хлібовипікання. Як тепло пахне хліб! Любов’ю трударів, І радістю земною, І сонцем, що всміхалося весною, І щастям наших неповторних діб. Духмяно пахне хліб. Платон Воронько1 Чернігівський хлібозавод № 2 побудували у 1965 р. по вул. Борисенка, буд. 41 (на сьо­ годні – Громадська). Підприємство входило до складу Чернігівського хлібокомбінату, який на той час об’єднав Хлібозавод № 1 (1935) та механічну пекарню (1896). Його основ­ ним призначенням було випікання подових сортів хліба2, булочних виробів та виготов­ лення сухарів. Потужність заводу на початку існування – 45 т продукції на добу. У 1976 р. відбулася реорганізація в хлібному виробництві Чернігівщини – створюється Чернігів­ ське об’єднання хлібопекарської промисловості, куди увійшли Чернігівський, Ніжинсь­ кий та Прилуцький хлібозаводи. Слушно вказати, що питання технічного вдосконалення обладнання постійно було на порядку денному керівництва підприємства. Так, у 1984 р. здійснено технічне переоблад­ нання заводу, що привело до збільшення потужності виробництва у 1,5 рази і склало 68,4 т продукції на добу. 1 Воронько П. Пахне хліб. Dovidka. URL: https://dovidka.biz.ua/virshi­pro­hlib. 2 Подовим називають хліб, який випікається без форми, на поді. Історично такий хліб випікали на черені (поді) – нижня площина, дно печі, де горіли дрова – місце для випікання хліба та приготування страв. Siverian chronicle. 2024. № 1 61 Наказом № 1007 регіонального відділення Фонду державного майна України по Чер­ нігівський обл. від 30.07.1996 р. було змінено організаційно­правову форму, назву емітен­ ту3 – Чернігівське об’єднання хлібопекарської промисловості перетворилося на Відкрите акціонерне товариство «Чернігівський хлібокомбінат». Реорганізація торкнулася всіх структур хлібопекарського об’єднання: його залишили Ніжинський та Прилуцький хлібо­ заводи. У 2002 р. підприємство стало лауреатом регіонального етапу Всеукраїнського конкур­ су в номінації «Великі підприємства, які виготовляють продовольчі товари», а у 2004 р. – переможцем конкурсу за звання «Кращий роботодавець 2004 р. (по м. Чернігову)». 18 серпня 2010 р. у зв’язку з приведенням у відповідність до вимог Закону України «Про акціонерні товариства» сталася чергова зміна емітенту. Відкрите акціонерного това­ риство отримало назву: Публічне акціонерне товариство «Чернігівський хлібокомбінат»4. Із метою оптимізації виробничих процесів у 2012 р. обсяг виробництва був перенесе­ ний на хлібокомбінати № 1 та № 2, а механічна пекарня припинила свою діяльність. Керманичами хлібозаводу № 2 у різні періоди були: Філіп Долматович Бондарев – від 1965 до 1985 рр., Віктор Олександрович Биковець – від 1985 до 1999 рр., Микола Івано­ вич Ніколаєнко – від 2000 до 2014 рр. Розквіт хлібозаводу припадає на 1980–1990­ті рр. Щоб влаштуватися на роботу, охочим необхідно було пройти конкурсний відбір. Заробіт­ на плата в цей період була найвищою серед підприємств міста5. 31 жовтня 2014 р. засновано Товариство з обмеженою відповідальністю «Чернігівський хлібокомбінат № 2». Власницею та керівни­ цею підприємства стала Ольга Михайлівна За­ їка. Основним видом діяльності було обрано виробництво хліба та хлібобулочних, борош­ няних кондитерських виробів, тортів і тісте­ чок нетривалого зберігання. Сьогодні основні виробничі потужності розташовані на території хлібокомбінату № 2. Керівники ТОВ постійно працюють над удос­ коналенням процесу виробництва на підпри­ ємстві. На хлібокомбінаті функціонує 7 пе­ чей, із них 4 – газові, які оздоблені програм­ ним контролем блокових газових пальників, 3 – електропечі. Усі печі мають вимірювачі – регулятори часових характеристик (час випічки та ін.). Технічні процеси на комбінаті на­ півавтоматизовані. Хлібокомбінат № 2 пишається своїм підприємством, а особливо працівниками, багато з яких присвятили своє життя такій важливій справі, як участь у процесі випікання хліба. Серед них В.І. Балаба – головний інженер виробництва, О.О. Підтилок – завідувачка ви­ робничої лабораторії, З.П. Кучерова – начальниця виробництва, М.Н. Атарська й С.С. Ху­ саїнов – головні бухгалтери, Л.П. Шилкіна – головна економістка, П.М. Цитлєнок – на­ чальник планового відділу. Один запис місця роботи в трудовій книжці мають Я.І. Губарь – головний енергетик, А.В. Піщьолка – головний механік заводу, С.М. Єнакі – інженерка­ технологиня, В.В. Бариляк – заступниця директорки з виробництва, Р.М. Деревянко – еко­ номістка з праці. Відкритий воєнний напад Росії на Україну 24 лютого 2022 р. змінив життя окремих людей, родин, організацій та установ, населених пунктів – усієї країни. Ракетні удари по всій території пошкодили вишки мобільних операторів, лінії електропередачі, газове об­ ладнання тощо, що необхідні для цивільного населення. Російські війська вдерлися до України поблизу Харкова, Херсона, Чернігова, Сум, увійшовши з Росії, Білорусі й тимча­ сово окупованого Росією Криму. Окупація Чернігівщини тривала 42 доби. РФ не забезпе­ чувала підконтрольні населені пункти необхідними для існування та задоволення базових фізичних потреб населення речами – продуктами, водою, медичною допомогою тощо. 3 Емітент – банк, кредитна спілка, ощадно­кредитна асоціація, державна установа (наприклад, поштова служба) або роздрібний торговець, що надає кредитну лінію чи дебетову картку споживачеві або компанії. 4 Проспект емісії іменних відсоткових звичайних (незабезпечених) облігацій ПАТ «Чернігівський хлібокомбі­ нат», ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 05517558 (відкрите (публічне) розміщення). 2013. Internet archieve. URL: https://web.archive.org/web/20140415104250/http://www.kise.com.ua/public/File/Emissiya/Chernigiv­hlib.pdf. 5 Респондентки: В.В. Бариляк – заступниця директорки хлібокомбінату з виробництва, С.М. Єнакієва – інженер­ ка­технолог, Р.М. Деревянко – економістка з праці. Фото 1. Ольга Заїка. Сіверянський літопис. 2024. № 1 62 Фото 2. Чернігівський хлібокомбінат № 26. Фото 3. Реклама хлібокомбінату № 2 на сторінці сайту підприємства7. Про ситуацію на хлібокомбінаті у складних умовах воєнного стану розповіли дирек­ торка підприємства О. Заїка та інженерка­технологиня С. Єнакі. 24 лютого 2022 р. хлібо­ комбінат зустрів «сумно, трагічно, розгублено – ніхто не міг зрозуміти, що ж таке війна і чому вона тут»8. Світлана Єнакі, поділившись своїми враженнями від неочікуваної вій­ ни, підсумувала: «Зібралась, пішла на роботу, бо хліб треба пекти. Війна – не війна, а хліб треба»9, чим схарактеризувала загальний настрій працівників хлібокомбінату в той день. «Підприємство працювало на ентузіазмі, на підйомі, тому що ми розуміли: ми повинні дати обсяг хліба, який тоді замовляли, а замовляли у два-три рази більше … Військові частини, які прибували, повинні були мати кожного дня хліб для організації харчування. Надходили заявки, вони були посилені, і підприємство працювало в посиленому режимі до 4 березня … Ми пекли, пекли, відвантажували. Багато хто приїжджав самостійно, бра- ли від рампи продукцію (раніше працювали за логістикою, за доставкою), а тепер люди знали, де ми знаходимося та їхали до нас самостійно». Ольга Заїка розповіла, що керівни­ ки міста, управлінці, волонтери знали, куди розвозити хліб у місті, де на нього чекають люди. Робота була налагоджена, люди працювали самовіддано, можна сказати – героїч­ но10. 6 Чернігівський хлібозавод № 2, місце розташування: вул. Громадська, 41. 7 ТОВ «Чернігівський хлібокомбінат». Facebook. URL: https://www.facebook.com/ChernigivHlib/photos/ a.2528111700570021/6439392159441936/. 8 Респондентка О.М. Заїка – директорка хлібокомбінату № 2. 9 Респондентка С.М. Єнакі – інженерка­технологиня хлібокомбінату № 2. 10 Респондентка О.М. Заїка. Siverian chronicle. 2024. № 1 63 Фото 4. Роздача хліба населенню11. 4 березня стався приліт ворожого снаряду на підприємство. Від вибухової хвилі розби­ лося багато вікон, уламками посічено кабінет комерційної служби та 19 автівок підприєм­ ства. «У цьому кабінеті кипіла робота, туди надходили всі заявки на продукцію і звідти виходили завдання на виробництво для того, щоб виконати ці заявки. Комерційний дирек- тор і вся його служба не сиділи цього дня в кабінеті, а допомагали експедиції вчасно все всім віддати й забезпечити порядок». Комерційний директор Олександр Новик «взяв чер- гову заявку і вийшов із кабінету. Буквально після того, як він вийшов, пройшла одна хвили- на і був приліт. У кабінеті не було нікого … Я кажу, люди благословенні на підприємстві й Господь зберіг усім життя». Фото 5–6. Пошкодження ворогом приміщення та автомобілів хлібокомбінату 4 березня 2022 р.12 11 Фото з архіву хлібокомбінату. Березень 2022 р. Сіверянський літопис. 2024. № 1 64 Вибух пошкодив верхню надбудову в цеху, де знаходяться скляні прольоти. «Це зроб- лено для того, щоб максимально велика кількість натурального світла надходила в цех, коли людина працює в денну зміну. Це необхідно по гігієні, по санітарії, по охороні праці. І коли влучення відбулося, скло вилетіло й летіло вниз до печей, де відбувався процес випі- кання хліба. Метрів, напевно, десять летіло. Скло товсте й могло завдати шкоди. Слава Богу, у той момент там нікого не було». Проте, цей вибух справив своє враження на лю­ дей… «Багато хто кинули рукавиці та пішли», люди зрозуміли, що війна близько й віро­ гідність постраждати від ворожого бомбардування велика, а головне – у багатьох вдома родини… Отже, відбувся «збій ритму роботи»13. На той час люди почали активно виїжджали з міста, і потреба в хлібі трохи знизилася. На хлібокомбінаті була випечена його достатня кількість – вистачило на 2–3 дні. Проте потрібно було вирішувати питання про подальшу організацію роботи на підприємстві, знайти «тих людей, які будуть стійкі, сталеві». І такі знайшлися – це Світлана Єнакі, Людмила Хаценко, Сергій Корж, Ярослав Губар, Віктор Іллюшко, Сергій Корж, Тетяна Міхно, Олександр Гуз, Артем Артеменко, Ольга Кирієнко, Сергій Ярош, Тетяна Біла, Алла Лученко, Василь Сергієнко, Віктор Позняк, Ігор Бобровник, Петро Сергіїв, Стані­ слав Вереня, Юрій Радченко. Світлана Єнакі про себе зазначила: «Я не змогла виїжджа- ти, оскільки є робота. Чоловік хворів, і мама в мене старенька. Так, не було такої думки, щоб виїхати»14. Фото 7. Колектив «стійких, сталевих» працівників хлібокомбінату15. Із 6 березня починається новий етап роботи хлібокомбінату, відміняються нічні зміни. З 12 березня Чернігів у результаті ворожих обстрілів залишився без електрики, води та опалення. «Вимушені простої були... Ви ж розумієте – без світла ми нікуди. Без води та- кож... Але керівництво намагалося якось зарадити цьому, щоб хліб випікати людям, щоб була вода, щоб було світло – знаходили вихід з такої ситуації»16. Фото 8. Генератор, наданий хлібокомбінату обласною військовою адміністрацією17. 12 Фото з архіву хлібокомбінату. 4 березня 2022 р. 13 Там само. 14 Респондентка С.М. Єнакі. 15 Фото з архіву хлібокомбінату. Березень 2022 р. 16 Там само. 17 Фото з архіву хлібокомбінату. Березень 2022 р. Siverian chronicle. 2024. № 1 65 Чернігівська обласна військова адміністрація надала хлібокомбінату генератор, який дозволив мати електроенергію для однієї лінії. Працювали з сировиною, яка легше підда­ валася технологічним процесам. Випікали білий хліб, який був тим видом продукції, яку можна було виготовляти технологічно швидко, задіявши одну лінію. Із енергетичних ресурсів, які залишалися на хлібокомбінаті, – це природній газ. Є печі, які працюють на природному газу, і була (є) можливість випікати хліб на газових печах. Процес замісу, подачі води та безпосереднє формування тіста – це все за допомогою елек­ троенергії. Водою підприємство забезпечував водоканал. Він привозив воду машиною, яка під тиском подавала її в баки на другий поверх, звідти вода потрапляла в чани, де підігрівала­ ся, а це технологічно важкий процес, коли нема електроенергії, опалення… Фото 9. Забезпечення хлібокомбінату водою водоканалом18. Фото 10–11. Робота в цехах хлібокомбінату у надзвичайних умовах воєнного стану19. 18 Фото з архіву хлібокомбінату. Березень 2022 р. 19 Фото з архіву хлібокомбінату. Березень 2022 р. Сіверянський літопис. 2024. № 1 66 На порядку денному постало ще одне питання – усі борошномели виїхали. Борошно брали із сіл, а вони були окуповані. Проте, хлібокомбінат працював на одній лінії, «то нам тих запасів, які в нас були, вистачило на місяць. Вистачило саме до квітня. У квітні до нас уже почали волонтери привозити борошно». На сьогодні на хлібокомбінаті збері­ гають запаси всіх необхідних складових для хліба на місяць. Світлана Єнакі розповіла, що «на підприємстві у нас теж оборона стояла, чергували. І вночі, і вдень охороняли. Тероборонівці теж були. Ми нікуди не ходили. Робота і додому. Взагалі-то кругом стріляли, і магазини не працювали. Гуманітарку роздавали десь у центрі. До нашого району гуманітарки не доїжджали. Ми викручувалися, як могли, са- мі»20. Важливо зазначити, що кожного дня після залишення рашистами Чернігівщини «наші хлопці – безстрашні водії» розвозили й розвозять хліб у віддалені місця нашої області – Семенівку, Сосницю, Сновськ, Новгород­Сіверський, Грем’яч… Для того, щоб по можли­ вості їх уберегти, «ми купили їм каски, бронежилети». Неодноразово водії потрапляли під обстріли. Згадують випадок, коли о четвертій ранку везли хліб у селище Десна та «потра- пили під ракетні обстріли цих військових частин». На щастя, військові попередили водіїв, куди їм необхідно ховатися в таких випадках. Отже, тоді на підприємстві працювали «стійкі, сталеві люди, які, незважаючи на страх, залишалися, виходили в цех, випікали хліб»21. «Емоційний стан, звичайно, змінився. З’явилася нервозність, очікування, що знову будуть стріляти… І як нам не тяжко було, ми старалися, намагалися працювати, щоб забезпечити людей хлібом, більше згуртува- лися, підтримували й допомагали один одному. Коли ракета попала в завод, то попри від- сутність електрики, води, у досить таки важких умовах ми виходили щодня рано-вранці, і до початку комендантської години випікали хліб»22. Навіть у період активних бойових дій, під час найбільших обстрілів Чернігівський хлібокомбінат № 2 продовжував працю­ вати. Робота працівників хлібокомбінату – це приклад незламності та здатності подолати будь­які випробування заради свого народу та перемоги України. * * * «Хліб – це сльози. Хліб – це обійми. Хліб – це надія. Хліб – це минуле і майбутнє. Хліб – це надія на те, що буде життя і буде мир», – Ольга Заїка цитує слова волонтера Сергія Гаврилка, який доставляв хліб у березні 2022 р. до пунктів укриття. «Після 24 лютого ми зрозуміли, що для нас немає нічого неможливого. У на­ шій хлібній родині працюють люди, які віддані своїй справі всім серцем. Ми й са­ мі того не знали, але вміємо випікати хліб у надскладних умовах. Сподіваємося, що такого більше не доведеться робити, але готові до будь­яких подій. На сьогодні працюємо над розробкою нових тради­ ційних хлібів. Ми не ставимо собі за ме­ ту випікати “модний” європейський хліб. Основне завдання: випікати натуральний хліб без домішок, смачний та корисний, автентичний. Наші технологи працюють над відродженням стародавніх україн­ ських технологій випікання хлібних виро­ бів. Тож робота в нас кипить, як у вулику з найпрацьовитішими бджілками. Основ­ ний принцип, якого ми дотримуємося: здоровий хліб – здорова нація. Для нас дуже важливо продукт робити доступним для лю­ дей. Робота допомагає відкинути всі зайві думки, тож є лише мотивація та віра у краще. Хлібопекарі мають завжди робити свою роботу з позитивними думками та вірою, адже вся наша енергетика передається хлібчику, який потім потрапляє до людей. Тож кожного дня частинку віри та любові ми передаємо тисячам родин». 20 Респондентка С.М. Єнакі. 21 Респондентка О.М. Заїка. 22 Респондентка С.М. Єнакі. Фото 12. Сергій Гаврилко. Siverian chronicle. 2024. № 1 67 Фото 13. Колектив хлібокомбінату № 223. Дорохіна Тамара Федорівна – кандидатка історичних наук, доцентка кафедри історії, археології та краєзнавства, Навчально­науковий інститут історії та соціогуманітарних дисциплін ім. О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка (Чернігів, Україна). Dorokhina Tamara – candidate of historical sciences, docent of the department of history, archeology and local history, A.M. Lazarevsky educational and scientific institute of history and socio­humanitarian disciplines of T. Shevchenko National university «Chernihiv collegium» (Chernihiv, Ukraine). E­mail: tamara­turenok@ukr.net Кнуренко Дар’я Сергіївна – учениця програми А­leves у Бішопс Стортфорд коледжі, перекладачка, волонтерка. Knurenko Darya – student of the A­levels program at Bishops Stortford college, translator, volunteer. E­mail: dknurenko7@gmail.com CHERNIHIV BREAD FACTORY № 2: HISTORY AND PRESENT The purpose of the article is to present the history of Chernihiv bread factory № 2, to tell about the work of the bakery in the difficult conditions of martial law in 2022. Based on the testimony of respondents, publicize working conditions and announce names of the «steady, steely» employees of the enterprise who supplied Chernihiv, and after the liberation of Chernihiv region from the rashists, also provided regions of the district with bread. The methodological basis is a set of general scientific and specific historical prin- ciples and methods, the leading role among which was played by the practical use of the opportunities and tools of oral history – the method of collecting field materials. In the process of processing the collected material, complex and systematic analysis, generalization, classification and comparison, statistical and reconstructive methods were used. Scientific novelty. The proposed material is one of the first attempts to study the course of Russian aggression at the level of work of a separate enterprise – Chernihiv bread fac- tory № 2 and the fate of its employees. The author has recorded and summarised factual material that can be useful in forming a source base and historiographical basis for writing both the history of the bread fac- tory and works on the history of the Russian-Ukrainian war. Conclusions. The history of Chernihiv bread factory № 2 is presented in chronological order. It is established what damages the Russian attack caused to the production activity of the enterprise, the emotional and psychological state of the workers, peculiari- ties of their behavior in emergency conditions are characterized. Key words: oral history, bread factory, russian war against Ukraine, survival strategy, bread-making technology. 23 Фото з архіву хлібокомбінату. Літо 2022 р. Сіверянський літопис. 2024. № 1 68 Дата подання: 15 грудня 2023 р. Дата затвердження до друку: 24 січня 2024 р. Цитування за ДСТУ 8302:2015 Дорохіна, Т., Кнуренко, Д. Чернігівський хлібозавод № 2: історія та сучасність. Сіверянський літопис. 2024. № 1. С. 60–68. DOI: 10.58407/litopis.240107. Цитування за стандартом APA Dorokhina, Т., Knurenko, V. (2024). Chernihivskyi khlibozavod № 2: istoriia ta suchasnist [Chernihiv bread factory № 2: history and present]. Siverianskyi litopys – Siverian chronicle, 1, P. 60–68. DOI: 10.58407/litopis.240107.