Ктитор Софії Київської Іван Мазепа та його склеп у некрополі собору - Нікітенко, Н. (Сiверянський літопис, 2024)
Метою публікації є ідентифікація підземного склепу в Софії Київській як місця поховання її ктитора Івана Мазепи, створеного на замовлення гетьмана ще за його життя. Методологічною основою є принцип історизму та каузальний підхід, який потребує комплексного знання писемних джерел і Софійського собору, чіткого усвідомлення подієвого чинника, розуміння ідейно-політичної, релігійної та світоглядної складових цієї теми. Висновки та їх наукова новизна. Гетьман Іван Мазепа був ктитором Софії Київської, яку багато обдарував і відродив до життя після лихоліття Руїни. Він утілив у монументальному комплексі Софії цілісну програму розбудови Гетьманщини як закономірної наступниці княжої Русі-України. На підставі комплексного аналізу історії софійського некрополя в статті вперше зроблено та обґрунтовано висновок, що важливим пунктом програми формування некрополя за часів Гетьманщини було влаштування гетьманом на межі XVII–XVIII ст. власної усипальні-склепу в Софії. У статті доводиться, що усипальня Мазепи збереглася донині, але нищівними діями імперської влади Росії після смерті Рафаїла Заборовського в 1747 р. вона була перетворена на митрополичий склеп, а ім’я Мазепи – ктитора Софії та замовника склепу – викреслено з історії собору.