Гордість нашої педагогіки - Марценюк, С. (Сiверянський літопис, 1996)
Протягом тривалого часу Костянтина Дмитровича Ушинського вважали, перш за все, російським педагогом. Насправді ж вся його життєдіяльність нерозривно пов’язана з Україною, його батьківщиною. Ушинський називав себе українцем, любив Україну, як Вітчизну, пишався своїм народом, його культурою, традиціями.