Симон Петлюра і повстанський рух на північно-східній Україні - Ананко, Ж. (Сiверянський літопис, 1997)
Реалії соціально-політичного становища чернігівських земель України на початку 20-х років нинішнього століття полягали в тому, що на жодних союзників у боротьбі проти російської окупації, як це було у західних регіонах, розраховувати не доводилось. Надія на визволення пов’язувалась з іменем Симона Петлюри як уособленням загально-українського прагнення до самостійного й вільного життя нації.