Подія, що ознаменувала наближення національного визволення України - Драч, І. (Народна творчість та етнографія, 2003)
30 серпня 1903 року у Полтаві з нагоди відкриття пам'ятника Іванові Котляревському зібралися українські інтелектуали з обох імперій — Австро-Угорської та Російської, щоб рішуче заявити світові: "Україна була, є і буде на віки віків!". Власне, якщо дивитись на цю дату з позиції дослідника вітчизняної історії, то саме в цей день було рішуче проголошено початок боротьби за українську державність у ХХ столітті.