Сталінська спадщина у сучасній російській політиці - Литвин, В.М. (Вісник НАН України, 2023)
У статті показано, як путінська Росія цілеспрямовано і дедалі активніше відтворює сталінську спадщину, зміщуючи в ній у вигідному для себе світлі акценти в оцінках Другої світової війни щодо причин і обставин, які призвели до її розв’язання. Довільно інтерпретуючи історичні факти, Путін не тільки директивно визначає, як вченим потрібно оцінювати події 1939—1945 років, а й пристосовує спотворене ним же минуле для обґрунтування свого агресивного зовнішньополітичного курсу, зокрема й війни проти України. Цей дискурс про «необхідність протидії сучасним виявам нацизму» насправді дає підстави для правомірності порівняння путінського рашизму з гітлерівським нацизмом.