Пріоритети в охороні природи в умовах війни: ситуація з Великим Лугом і Великим Степом - Загороднюк, І.В. (Вісник НАН України, 2023)
У статті розглянуто природоохоронне і біогеографічне значення комплексу екосистем Великого Лугу і Придніпровського Степу у системі природних комплексів, знищених або суттєво порушених внаслідок гідробудівництва — спорудження Каховського водосховища і системи водогінних магістральних та іригаційних каналів, що йдуть від нього. Руйнація водосховища внаслідок воєнних дій у червні 2023 р. стала новою, вже другою (після його створення) екологічною катастрофою, за якою меліоратори починають планувати третю — повторне перекриття водотоку Дніпра і відновлення первинних функцій водосховища. Докладно проаналізовано цінність територій, вивільнених від води (заплава) та іригації (степ), перспективи відновлення екосистем, підстави та засади такого відновлення, а також комплекс мінімально необхідних біотехнічних заходів для каналізації і корегування процесів відновлення природи й подолання наслідків девастації внаслідок «виголення» дна водосховища, а також припинення зрошення значних територій Степу.