До епістемологічного аналізу наукових теорій - Кузнєцов, В.І. (Вісник НАН України, 2023)
У статті розглянуто взаємозв’язки науки та філософії науки крізь призму моделювання наукових теорій, які є значно складнішими системами, ніж зазвичай їх описують у фаховій літературі. Багато фахівців, пов’язаних з наукою, її викладанням і адмініструванням, мають спрощені уявлення про компонентний склад теорій, які є основними інструментами наукового мислення. Тому необхідно розробити об’єднуючий, але детальний погляд на теорії. Ґрунтувати його доцільно на аналізі теорій, що використовуються в науковій практиці. Автор пропонує помістити полісистемне бачення теорій у центр філософії науки та інших метанаук про науку (наукознавство, історія науки, соціологія науки, психологія науки, управління наукою тощо). Такий підхід може бути корисним для філософів і науковців, викладачів наукових дисциплін і студентів, а також для тих, хто керує наукою як соціальним інститутом з продукування нового знання, і тих, хто оцінює її результати.