"Кінець історії" відкладається. Історія "повертається" - Литвин, В.М. (Вісник НАН України, 2024)
У статті проаналізовано міжнародну обстановку, яку дедалі більше починають визначати конфлікти й війни, що, зокрема, наочно показано на прикладі агресивної поведінки РФ. Змодельовано розвиток світових процесів у 2024 р., наголошено на можливості спалаху масштабного зіткнення, що своєю чергою диктує глобальне доозброєння, протидію США спробам КНР і РФ підірвати світовий порядок. Автор робить висновок, що концепція «кінця історії» Фукуями поступається теорії Гантінгтона про «зіткнення цивілізацій». Відповідно, йдеться про необхідність вироблення нових правил світового співіснування. Розглянуто перспективи збереження США статусу неформальної імперії сучасного світу, потенціал і можливості КНР та РФ кинути виклик Сполученим Штатам і сформувати власний глобальний курс. Обговорено кризу політичного лідерства, проблему повернення авторитарних особистостей як прикмети сучасної доби та дедалі частішу практику суспільної зацікавленості в несистемних політиках по- при те, що вони також схильні до авторитаризму. Автор висловлює застереження щодо неминучості посилення конфліктогенності у світі, небезпеки того, що подальшу історію все більше «писатимуть» людськими життями.