Про результати виконання цільової програми наукових досліджень НАН України "Аерокосмічні спостереження довкілля в інтересах сталого розвитку та безпеки" у 2021—2023 рр. (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 3 квітня 2024 р.) - Федоров, О.П. (Вісник НАН України, 2024)
У доповіді наведено основні результати, отримані під час виконання цільової програми наукових досліджень НАН України «Аерокосмічні спостереження довкілля в інтересах сталого розвитку та безпеки» (ERA-PLANET/UA) у 2021—2023 рр. Роботи за програмою мали на меті подальший розвиток українського сегменту європейського дослідницького простору в галузі супутникових спостережень, а також проблематики оцінювання шкоди довкіллю та продовольчій безпеці держави внаслідок воєнних дій. Отримані наукові й прикладні результати сприятимуть вирішенню нагальних проблем екологічного моніторингу в Україні та здійсненню оцінки шкоди, спричиненої воєнними діями, а також розвитку співпраці науковців НАН України з європейськими партнерами у сфері аерокосмічних спостережень Землі.