Стресові стани населення України в контексті війни: соціально-груповий аналіз (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 20 березня 2024 р.) - Злобіна, О.Г. (Вісник НАН України, 2024)
У доповіді наведено результати дослідження стресових станів населення України під час війни. Війна чинить комплексний негативний тиск на психологічний стан населення через створення екзистенційних загроз та підсилення дії всіх стресорів. Під їхнім впливом виникають такі стресові стани, як психологічний дистрес, стан подовженого стресу та посттравматичний стресовий розлад. Аналіз результатів репрезентативного всеукраїнського опитування показав, що 69 % населення має низький рівень дистресу, що свідчить про достатньо ефективне використання населенням ресурсів психологічного спротиву для захисту від дії стресорів війни. Водночас виявлено, що найбільш вразливими групами, в яких зафіксовано підвищений рівень дистресу, є максимально депривоване населення, жінки та молодь до 30 років. Зафіксовано, що в різних групах ризику дистрес виявляється в різних формах, що потребує вироблення диференційованих підходів до зміцнення ресурсів спротиву на психологічному рівні.