Хан Канг: шлях розуміння колективної історії через індивідуальну естетику болю (Нобелівська премія з літератури 2024 року) - Романова, О.В. (Вісник НАН України, 2024)
Нобелівську премію з літератури у 2024 р. присуджено південнокорейській письменниці Хан Канг за її «гостру поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя». У пресрелізі Нобелівського комітету підкреслено, що Хан Канг у своїй творчості «протистоїть історичним травмам та невидимим наборам правил і в кожному зі своїх творів викриває крихкість людського життя. Вона має унікальне усвідомлення зв’язків між тілом і душею, живим і мертвим і завдяки своєму поетичному та експериментальному стилю стала новатором у сучасній прозі».