Документи переконують: втрати українства від Голодомору 1932–1933 років – щонайменше сім мільйонів - Сергійчук, В. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті встановлено, що міграційні потоки в УРСР після Всесоюзного перепису населення СРСР 1926 року вивчено недостатньо, а дані переписів 1937 і особливо 1939 року сфальсифіковано. Це не дає можливості встановити реальної картини втрат, спричинених Голодомором-геноцидом 1932–1933 років. Публікацією невідомих документів з таємних архівів більшовицької влади вперше зроблено спробу визначити кількість жертв – за базовий відлік узято офіційні дані руху населення УРСР станом на 1 січня 1932 року. Зауважено, що на нинішньому етапі досліджень можна стверджувати про спричинені Голодомором втрати щонайменше в 7 млн осіб. Відтак необхідно продовжувати наукові пошуки щодо вивчення міграційних процесів для уточнення вказаної цифри.