Масспектроскопічні дослідження глюкози після опромінення нейтронами - Бандурин, Ю.А.; Завілопуло, А.М.; Ремета, Є.Ю.; Візенко, М.П. (Доповіді НАН України, 2023)
Масспектрометричним методом досліджено процеси фрагментації молекул глюкози після опромінення нейтронами її порошкоподібного зразка на мікротроні М-30. Вперше виявлено істотні зміни виходу іонів- фрагментів після опромінювання. Показано, що взаємодія з нейтронами спричиняє розрив у першу чергу важливих вуглецевих зв’язків. Це зумовлює зростання інтенсивності виходу низки фрагментів, найбільш значніших для m/z=18, 31, 43 у порівнянні з неопроміненими.