Материнство за ґратами як благословення і прокляття: жіночий досвід ГУЛАГу - Кісь, О. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті розглянуто важливий аспект повсякденного життя українок-політв’язнів у таборах і в’язницях ГУЛАГу в 1940–1950-х роках – досвід материнства в неволі. На основі аналізу особистих спогадів колишніх політв’язнів, а також офіційних документів ГУЛАГу та статистичних даних розкрито умови утримання вагітних жінок і матерів з немовлятами у в’язницях і таборах, показано суперечливість материнських почуттів та особливості зв’язку між матір’ю і дитиною. Висвітлено основні причини й наслідки народження дітей за колючим дротом, наголошено на значенні материнства як стимулу для виживання жінок у таборах.