Вуглецева волокниста кремнієвмісна композиційна матриця для розроблення сучасних бактерицидних аплікаційних засобів у хірургії - Кліпов, В.Д.; Кононко, І.В.; Бошицька, Н.В.; Сергєєв, В.П.; Кононко, Н.В. (Доповіді НАН України, 2024)
Відпрацьовано технологію отримання вуглецевої волокнистої композиційної матриці з діоксидом кремнію (ВВККМ) для медичного призначення і описано алгоритм її виготовлення. Досліджено вплив структуротвірної домішки на умови утворення золи та структурно зв’язаного прошарку діоксиду кремнію в розробленому матеріалі. Параметри пористої структури вуглецевого волокна ВВККМ вивчено ексикаторним методом за поглинанням парів бензолу. Мікроструктуру поверхневого та приповерхневого шарів з вмістом діоксиду кремнію в зразках композиційної матриці досліджено за допомогою сканівного електронного мікроскопа, що дало змогу визначити місце розташування прошарку з діоксиду кремнію в структурі композита і окремих включень на його поверхні. Виявлено агрегацію діоксиду кремнію в дрібнодисперсній волокноподібній структурі після 100 % випалу вуглецевої складової під час золоутворення за температури 1073 К. Проаналізовано форму та розміри частинок діоксиду кремнію, а також морфологію їх поверхні. Методами енергодисперсійного рентгенівського аналізу і аналітичної хімії доведено, що включення мінералів на поверхні мікроволокон ВВККМ є частинками кремнію та діоксиду кремнію. Новизна запропонованої технології полягає у модифікації структури ВВККМ додатковою складовою, що дає підстави вважати її особливим класом вуглецевих композиційних матеріалів. В отриманій ВВККМ частинки SiO₂ завбільшки ~100—500 нм забезпечують лікувальні та бактерицидні властивості, сприяють клітинній регенерації ранової поверхні, знешкоджують бактеріальні клітини. Це дає можливість використовувати ВВККМ для виготовлення бактерицидних аплікаційних засобів під час лікування гнійно-ускладнених бактеріальних уражень в умовах і польової, і стаціонарної хірургії.